Before

After


Leyton Links Re-work Project


Kent Stainless were commissioned by Waltham Forest Council to upgrade the bridge parapet at Leyton Tube station. The project, known officially as Leyton Links, involved some major challenges. The biggest of these challenges was the 6 lanes of traffic on the A12 which constantly flowed throughout the works programme.
Kent Stainless were heavily involved in the initial design stages and worked closely with East Architects and engineers from Waltham Forest, Transport for London (TFL), London Underground and main contractor JB Riney. 

The final design included incorporating features such as;
  • Utilising grade 316 stainless steel throughout the cladding, 
  • Manufacturing all elements off site so that installation could run efficiently and
  • Incorporating two stainless steel finishes (Satin finished 320 Grit polished for the main panels and electro-polished for the topsections). 

Once design had been agreed Kent Stainless had 8 weeks in which to manufacture and install the 75 linear meters of parapet. The installation included removing and disposing of the old parapet and all works were carried out at night time. This night time work ensured there was no disruption to the bridge pedestrian and vehicular traffic and the A12 could remain open throughout the works. Kent Stainless operated to the highest safety standards throughout the works and during the two week installation period there were no incidents to report.

The final installation has upgraded the visual aspects of the parapet while also acting as a sound barrier to the traffic below. The mesh panels on the West Side parapet also allow for stunning views of the Olympic park stadiums.